Diabetische voet

Diabetes mellitus wordt ook wel ‘suikerziekte genoemd. Het is een chronische ziekte en treft ruim 1,1 miljoen Nederlanders. Elk jaar wordt er bij ruim 60.000 nieuwe patiënten diabetes geconstateerd en er wordt verwacht dat dit getal de komende jaren alleen maar gaat toenemen.

 

Voetproblemen bij diabetes

Als gevolg van de diabetes kunnen er lichamelijke complicaties ontstaan, zoals zenuwschade (neuropathie) en/of hart- en vaatziekten. Door de neuropathie vermindert het gevoel in de voeten en kan er onopgemerkt een wond aan de voet ontstaan. Als het bloed, als gevolg van de hart- en vaatziekten, minder goed stroomt in de voeten en benen, kan een wond slechter genezen. Zo’n wond kan hierdoor makkelijker gaan infecteren wat in het ergste geval kan leiden tot een amputatie van (een deel van) de voet.

 

Wat kan de podotherapeut voor u betekenen?

De podotherapeut zal naar aanleiding van een uitgebreid, volgens protocol vastgesteld, onderzoek uw zorgprofiel(zorgzwaarte) bepalen. Hieruit volgt een op maat gemaakte behandelplan op om het risico op voetproblemen bij diabetes zo laag mogelijk te houden. Denk hierbij aan het regelen van de pedicurezorg en indien nodig het maken  van podotherapeutische zolen en/of ortheses en het geven van (schoen)adviezen. Het doel is om hiermee de voeten zo goed mogelijk te beschermen en wonden te voorkomen.

 

“Het doel is om preventief te werk te gaan om wonden te voorkomen!”

 

Hoe wordt de behandeling voor diabetes vergoed?

Zodra er bij een diabetespatiënt een zorgprofiel (zorgzwaarte) van 2 of hoger wordt vastgesteld, worden de consulten bij de podotherapeut rechtstreeks vanuit de basisverzekering vergoed. De vergoeding voor uw pedicurebehandelingen verloopt vanaf zorgprofiel 2 via de podotherapeut. Indien er preventief of noodzakelijk podotherapeutische hulpmiddelen (o.a. podotherapeutische steunzolen of ortheses) gemaakt moeten worden, verloopt de vergoeding vanuit uw aanvullende verzekering. Klik hier voor het vergoedingenoverzicht van 2018.

Sportpodotherapie

Kinderpodotherapie

Reumatische voet